Verhalend koken met mannen

 

De kookcursus staat onder culturele leiding van Hubert Luymes – kunstreiziger, en is bedoeld voor mannen vanaf 50 jaar in Buitenpost en omgeving. De ingrediĆ«nten voor de kookcursus zijn praktisch: de mannen leren een eenvoudige, verrassende en voedzame maaltijd te maken. Tijdens het koken staan de verhalen over koken centraal, waarbij gebruik wordt gemaakt van iconische schilderijen, films en gedichten over eten uit onze collectieve kunstgeschiedenis.

Bij de oudere generatie is de werkverdeling man/vrouw in veel gevallen nog traditioneel. De man werkt en de vrouw doet de huishouding. Dat heeft als gevolg dat de meeste mannen niet of nauwelijks kunnen koken. Mannen zijn ook druk geweest met hun werk. Na hun pensioen valt het soms niet mee om eigen nieuwe activiteiten en sociale contacten op te bouwen. Koken voor mannen biedt voor beide ‘problemen’ een uitkomst. Door de kookles worden ze zelfredzaam wat betreft koken en ze pakken een nieuwe activiteit / interesse op en gaan nieuwe relaties aan met leeftijdgenoten en ‘helpers’ uit verrassende hoeken (zoals statushouders). Hun wereld wordt onverwachts nog veel groter door het kunsthistorisch perspectief.

De verhalen van de deelnemers zijn ook een belangrijke bijdrage aan de cursus. Het kader hiervoor bestaat uit het voorgerecht, het hoofdgerecht en het nagerecht. Het voorgerecht staat voor de jeugd. Hebben de mannen in hun jeugd of studie leren koken? Welke gerechten vonden ze lekker en welke niet? Het hoofdgerecht staat voor het werkzame leven. Hebben ze later in hun werkzame leven nieuwe gerechten en ingrediƫnten leren eten? Zijn er in deze periode pogingen gedaan om dat te leren? Het nagerecht staat voor de toekomst nu ze met pensioen zijn. Wat en hoe willen zouden ze willen leren koken? De verhalen zijn het bindmiddel voor de cursus. Daarnaast is het samen boodschappen doen en koken ook een vorm van co-creatie.